Loopmeditatie

 

(I.v.m corona zijn we voor eerst even gestopt met de loopmeditatie in de Herestraat.)

 

Om de drie weken vindt er een loopmeditatie plaats in de Herestraat te Groningen.

Wat is nou een loopmeditatie?
Meditatie is een oefening in meditatief leven. Dat wil zeggen, zijn in het hier en het nu door denken en emoties een plek aan de zijlijn te geven en de ervaring van het moment op de voorgrond te zetten. Eén manier om dit te beoefenen is de loopmeditatie.

De loopmeditatie doe je in een groep waarvan één de leiding heeft, deze persoon loopt vooraan. Voor het starten van de loopmeditatie geven de deelnemers de meditatieleider de boeddha groet. De oefening begint vanuit stilstand. Door je ogen te sluiten en je ademhaling te volgen (adem in, adem uit, rust, adem in, enz.) kun je het stil maken in je hoofd.

je wordt je bewust van je gedachten, emoties en verhaaltjes die zich afspelen in je hoofd en beoefent om hier niet steeds in mee te gaan.

Je beoefent om ze los te laten, wat wil zeggen dat je er niets mee doet. Gedachten zijn echter nooit weg maar meer aanwezig op de achtergrond. Er is ook ruimte voor zintuiglijke ervaring. Je zult merken dat als je één zintuig opent automatisch je andere zintuigen zich ook openen.

Ondertussen blijf je je ademhaling volgen zoals die gaat.
Wanneer de meditatieleider ervaart dat er voldoende aandacht en rust onder de deelnemers is begint het lopen, met aandacht voor iedere stap. De leider bepaald het tempo en de richting van de groep. De 2e in rij bepaald de afstand die er onderling is tussen de deelnemers. De laatste in de rij sluit de groep. De loopmeditatie doe je als groep dus niet alleen.

Je zult merken dat de indrukken die je opdoet je regelmatig uit je meditatie halen, zeker met veel afleiding om je heen. Dat is niet erg, het gaat namelijk om het beoefenen. Je kunt steeds opnieuw beginnen, zoals met iedere beoefening. Begin dan weer met het volgen van je ademhaling.
De lengte in tijd of afstand staat van te voren ongeveer vast. Na afloop beeindigen we de loopmeditatie door het geven van de boeddha groet aan elkaar.


Waarom de loopmeditatie in de Herestraat?
Het gaat bij deze loopmeditatie om meer dan alleen de oefening “an sich”.
Hoewel de omgeving met zijn vele indrukken het wel tot een zeer intensieve oefening maakt. Er is ook een 2e doel, namelijk het geven van een positief voorbeeld door voor te leven. We willen je graag in contact brengen met een andere manier van in het leven staan. Doordat we ons niet laten meesleuren door onze innerlijke gedachten en de doelgerichte haast om ons heen, zijn we je misschien opgevallen. Dit kan je bewust of onbewust, op korte of op langere termijn inspireren tot verandering of je bevestigen in je eigen keuzes om het anders te (gaan) doen. En als laatste zijn we zo zichtbaar.

Praktische informatie

De loopmeditatie vindt om de drie weken op woensdagmiddag om 14.00 uur plaats in de Herestraat te Groningen en wordt gegeven door Harmannes van Dijk.

 


Je kunt je aanmelden via info@abhirati.nl of tel: 0645810723