Loopmeditatie

Om de drie weken vindt een loopmeditatie plaats in de stad Groningen.

Wat is nou een loopmeditatie?
Meditatie is een oefening in meditatief leven. Dat wil zeggen , zijn in het hier en het nu door denken en emoties een plek aan de zijlijn te geven en de ervaring van het moment op de voorgrond te zetten. Een manier is de loopmeditatie.

De loopmeditatie doe je in een groep waarvan één de leiding heeft, deze loopt vooraan. Voor de oefening geven de deelnemers de meditatieleider de Boeddha groet. De oefening begint in stilstand. Door je ogen te sluiten en je ademhaling te volgen (adem in, adem uit, rust, adem in, enz.) kun je het stil maken in je hoofd. Al je gedachten, angsten en verhaaltjes die zich afspelen in je hoofd kunnen nu zichtbaar worden en daarmee ook losgelaten. Loslaten wil zeggen dat je er niets mee doet, je laat je niet meesleuren door gedachten en niet drijven door emoties. Ze zijn echter nooit weg. Nu is er ook ruimte voor zintuiglijke ervaring. Elk  zintuig kan op de voorgrond treden, zelfs het zien, ook al zijn je ogen gesloten. Ondertussen blijf je je ademhaling volgen zoals die is.

Wanneer de meditatieleider vindt dat er genoeg rust is dan begint het lopen, met aandacht voor iedere stap. De leider bepaald het tempo en de richting van de groep. De 2e in rij bepaald de afstand die we onderling hebben. De laatste in de rij sluit de groep. Deze oefening doe je als groep, niet alleen. Je zult merken dat de indrukken die je opdoet je regelmatig uit je meditatie kunnen halen, zeker met mensen om je heen. Dat is niet erg. Het is een oefening. Je kunt steeds opnieuw beginnen, zoals met iedere oefening. En je begint dan weer met het volgen van je ademhaling.
De lengte in tijd of afstand staat van te voren vast. Na afloop geven de deelnemers de meditatieleider de Boeddha groet.
De oefening is afgelopen.

Waarom de loopmeditatie in de Herestraat?
Het gaat bij deze loopmeditatie om meer dan alleen de oefening “an sich”.
Hoewel de omgeving met zijn vele indrukken het wel tot een zeer intensieve oefening maakt. Er is ook een 2e doel, namelijk het geven van een positief voorbeeld door voor te leven. We willen je graag in contact brengen met een andere manier van in het leven staan. Doordat we ons niet laten meesleuren door onze innerlijke onrust en de doelgerichte haast om ons heen, zijn we je opgevallen. Dit kan je bewust of onbewust, op korte of op langere termijn inspireren tot verandering. Of je bevestigen in je eigen keuzes om het anders te (gaan) doen. En als laatste zijn we zo zichtbaar.

Praktische informatie

De loopmeditatie vindt om de drie weken op woensdagmiddag om 14.00 uur plaats in de Herestraat te Groningen.
Je kunt je aanmelden via info@abhirati.nl

Data 2020:

22 januari
12 februari
4 maart
25 maart
15 april
6 mei
27 mei
17 juni

zomer retraites

19 augustus
9 september
30 september
21 oktober
11 november
2 december